Casa Batlló. Una al·legoria a la Llegenda de Sant Jordi (PART I)

El 23 d’Abril, dia de Sant Jordi, és un dels dies més importants de la nostra terra. Nosaltres ho notem any rere any quan els nostres clients comencen a trucar-nos mesos abans per realitzar la seva comanda de roses per posar a la seva parada i engalanar els carrers de Catalunya. L’arquitectura que s’uneix a Barcelona, la capital catalana i en concret la Casa Batlló amaga l’heroica Llegenda de Sant Jordi.

I és que l’arquitecte Antoni Gaudí sens dubte va recrear en els seus esbossos i va fer realitat una casa que anys endavant seria tant impactant i tant visitada que seria nomenada Patrimoni Mundial de la UNESCO.

L’arquitecte modernista es va inspirar en la Llegenda de Sant Jordi per dissenyar la façana de l’edifici modernista de la Casa Batlló, que avui en dia és el centre d’atenció de totes les mirades de tots aquells turistes que passegen pel Passeig de Gràcia. I és que aquesta magnífica obra d’art de l’arquitecte modernista és un reflex viu i latent de la cultura i l’amor, que són la base de l’historia de Sant Jordi.

Dit això, sabríeu dir-nos on està cada personatge de la llegenda? Només heu d’obrir la vostra imaginació i ho veureu tot més clar. Comencem!

A la teulada de la Casa Batlló està el malvat Drac, per a ser exactes el llom de l’animal. I és que l’acolorida teulada vindria a simular les escames de la bèstia. La particular forma de l’arquitecte de crear obres en moviment, que tant durant el dia com durant la nit semblen prendre vida, provoquen que mai et cansis d’admirar aquesta creació.

A la teulada crida l’atenció la creu que finalment “corona” l’obra de l’arquitecte i aquest element fa al·lusió a l’espasa que clava Sant Jordi al drac per alliberar a la princesa de la mort. Simbolitza el triomf de l’heroi sobre la bèstia.

Un altre detall el trobem al primer balcó de la façana de l’edifici i és que si us fixeu només hi ha un balcó que es troba separat de la resta, que té una forma diferent als demés, però que va en concordança amb la resta d’ornaments de la façana. Aquest balcó ubicat a la part superior simbolitza la princesa. L’arquitecte Gaudí el va anomenar el balcó de la princesa perquè la seva forma és femenina, ja que té la forma del capoll d’una flor. El que denota delicadesa.

Els següents balcons, si pareu atenció, simulen els ulls d’una calavera, que simbolitza la mort. És a dir, les víctimes que van morir a mans del drac. D’altra banda, el balcó gran així com l’estructura que emmarca els grans finestrals de la Casa Batlló, veureu que tenen forma d’ossos.

L’arquitecte Gaudí no va finalitzar aquí els detalls de la seva inspiració. Els que heu tingut l’oportunitat d’entrar en aquesta casa us haureu fixat en un altre parell de detalls com, per exemple, que una de les sales principals imita la caixa toràcica del drac. Però l’arquitecte modernista té un altre detall d’inspiració en l’historia de Sant Jordi, sabries dir-nos quin és i en quina part de la casa està?

Si encara no has tingut l’oportunitat de visitar aquestes pedres convertides en màgia i fantasia,

us convidem a veure aquest film guanyador del Premi del Festival Internacional de RIGA i

guardonat amb el primer premi en la categoria millor pel·lícula de turisme cultural.

https://www.youtube.com/watch?v=G7pPXEG26zQ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens algun dubte o vols un pressupost? Ens posem en contacte amb tu

    Telèfon (Et truquem!)WhatsappEmail

    Dades de contacte

    Accepto les condicions de la LOPD.

    Send