Per què regalem una rosa i un llibre per Sant Jordi?

Com és tradició als Països Catalans, el 23 d’Abril ens reunim per celebrar un dia tan especial i inoblidable com és el dia de Sant Jordi. Si us fixeu, no només son parelles qui ho celebren, sino també famílies, amics, etc.

Segurament, més d’un, recordareu l’època de l’institut en la que us reuníeu amb el vostre tutor per organitzar la parada durant la Diada. Intentàveu planejar-ho tot de la millor manera possible per a que les vendes de les vostres roses fossin tot un èxit i poguéssiu recollir tots els diners per realitzar aquelles vacances que tan us mereixíeu. Us inventàveu qualsevol frase o posàveu el vostre millor somriure per a que la venda estigués garantida. Altres que ja sou habituals a la Diada, munteu la vostra parada per causes nobles. Tot amb l’objectiu d’aportar un granet de sorra a situacions irregulars del nostre món.

Tota la Comunitat de Catalunya engalana els seus barris més populars per tenir un dia especial on la fragància de la rosa arriba a tots els racons. Molts de nosaltres aprofitem per donar una mica de color als nostres balcons lluint la nostra bandera. Uns altres, matinen per fer cua davant la taula del seu escriptor preferit. Sempre hem realitzat algunes d’aquestes activitats com si es tractés d’una cosa rutinària, però alguna vegada us heu preguntat, per què regalem una rosa i un llibre per Sant Jordi?

Motius pels que el dia de Sant Jordi és especial

Ara us preguntareu ¿per què per Sant Jordi?, ¿què té d’especial?

 • Sant Jordi és el patró de Catalunya des de l’any 1.904
 • I és especial per varis motius, en primer lloc la seva llegenda, que és d’allò més romàntica i heroica, la pots llegir al nostre post, “La Llegenda de Sant Jordi”.
 • És una ocasió per engalanar els nostres balcons amb la senyera.
 • Perquè, quina millor manera de celebrar l’amor i la cultura, ¿no et sembla?
 • A més, en aquest dia tan assenyalat per a nosaltres, va ser el dia en el qual va morir el nostre valent Jordi.

Explicats aquests punts, segur que us feu una idea de perquè regalem una rosa i un llibre per Sant Jordi. Si encara no ho intueixes, nosaltres t’ho expliquem.

Per començar, sense dubte, una de les millors explicacions està present a la Llegenda de Sant Jordi. Com recordareu, al Municipi de Montblanc neix la llegenda ancestral de Sant Jordi on un drac devorava sense parar a tots els animals del poblat i sotjava als seus habitants. Un dia es va realitzar un sorteig on s’incloïa a la família reial. La princesa va ser la “afortunada” – si es pot dir així –. Aleshores va arribar Sant Jordi i el va ferir amb la seva espasa. El drac va començar a vessar sang i de la seva ferida va néixer un roser. D’aquí es coneix que Sant Jordi va agafar la rosa més bonica que hi havia i li va regalar a la princesa. Des de llavors es manté la tradició.

Regalar una rosa en aquest dia simbolitza que estem oferint el més pur de nosaltres a la persona que rep la rosa. Aquesta flor, a la llegenda simbolitza la sang que va vessar el Drac y que es va convertir en una rosa. És a dir, hi va haver una transformació en la que nosaltres, com a humans, vàrem deixar de costat les nostres imperfeccions, els nostres egoismes, les nostres inseguretats per donar lloc a la millor arma que tot ser humà pot oferir, que és l’amor. I d’altra banda , regalem un llibre perquè el 23 d’abril també és el dia del llibre. A més de ser una data en la qual van morir dos escriptors molt importants, Cervantes i William Shakespeare.

No us sembla curiosa aquesta casualitat? Dos grans escriptors que van marcar l’historia de la literatura amb fantàstiques obres com “Romeo i Julieta” i Cervantes explicant a la seva obra “El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha” l’amor que el protagonista de la història té per la seva estimada Dulcinea, hagin succeït el mateix dia en el mateix any.

Ara que ja saps el motiu pel que als Països Catalans celebrem aquesta tradició, us animeu a participar en aquest Sant Jordi? Nosaltres som uns enamorats d’aquesta festivitat i la volem compartir amb tu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens algun dubte o vols un pressupost? Ens posem en contacte amb tu

  Telèfon (Et truquem!)WhatsappEmail

  Dades de contacte

  Accepto les condicions de la LOPD.

  Send